Wim Bijmoer - In beeld

Is er een Nederlandse schrijver van wie het werk door meer tekenaars is geïllustreerd dan Annie M.G. Schmidt? Fiep Westendorp, Thé Tjong-Khing, Philip Hopman; het zijn enkele namen in een lange rij. Maar Schmidts allereerste illustrator was Wim Bijmoer. Talloze van haar kinderversjes heeft hij verbeeld en onvergetelijk zijn zijn illustraties van Dikkertje Dap en de spin Sebastiaan.

‘Alles reikte ze je aan, àlles zat er al in. Want ook zonder illustraties zijn de versjes al zó sterk, dat je je als illustrator vaak afvroeg: Is die vent nou nog wel nodig?’ zei Wim Bijmoer ooit over Schmidt. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden aan Schmidt en in de naoorlogse jaren, toen het Nederlandse publiek hongerde naar humor en vrolijkheid, waren het zijn pentekeningen bij haar werk die zich met eigenzinnige lijnen en grote contrasten in het nationale geheugen krasten. In totaal illustreerde hij 21 van Schmidts boeken.

Als aanvulling op de nieuwe tentoonstelling De eigenwijze kinderen van Annie M.G. Schmidt brengt het museum nu de illustratietentoonstelling Wim Bijmoer – In beeld met de tekeningen die de illustrator maakte bij Schmidts eerste versjes en boeken. Tussen de ruim 50 originele tekeningen zijn naast Dikkertje Dap, de Spin Sebastiaan natuurlijk ook Abeltje en beertje Pippeloentje te vinden. Ook het schaap Veronica ontbreekt niet. Haar naïeve opstandigheid steekt vrolijk af tegen de suffe, stijve samenleving om haar heen. Volgens sommigen was zij de personificatie van Schmidt zelf…

Wim Bijmoer - In beeld is te zien van 8 december 2019 t/m 28 juni 2020

Nu te zien

Uit de collectie van het museum